Velvollinen jakamaan jokainen asia someen?

Moikka!

Tänään haluan puhua teille asiasta, joka on minua ärsyttänyt jonkin aikaa. Ja haluan tähän alkuun jo sanoa, että haluan kuulla kommenteissa muidenkin näkemyksen tähän asiaan. Olen muutaman muun bloggaajan/sisällöntuottajan (kyllä määrittelen itseni sisällöntuottajaksi) kanssa jutellukkin jo tästä aiheesta ja aikalailla samalla kannalla ollaan asian suhteen.

Olen suhteellisen aktiivinen Snapchatin päivittäjä ja välillä Instagram -stooriakin päivittelen. Tähän väliin voin sanoa, että molemmista löydyn nickillä @noorahakanen, joten jos kiinnostaa kattella höpöttelysnäppejä ja ens kuun alusta lähtien dieettikuulumisia niin addaa ihmeessä! Mutta kuitenkin, snäppiin saatan just kertoa päivän suunnitelmia ja ihan vaan yksinkertaisuudessaan fiiliksiä ja kuulumisia. Kerron asioista laajasti, enkä ole oikeastaan yhdestäkään asiasta ikinä kertonut yksityiskohtia myöten. Jätän myös todella paljon asioita kertomatta, koska en vain koe niiden kuuluvan sosiaaliseen mediaan.

Sama homma Instagramin kanssa. Päivittelen sinne kuvia ja pikkuhiljaa olen alkamassa keskittymään feediin. En kuitenkaan päivitä kuvia, jotka ei mielestäni kuulu someen kaikkien nähtäväksi. Enkä nytten meinaa mitään alastonkuvia, mutta esimerkiksi mun perheenjäsenistä en ole jakanut yhtään kuvaa snäpissä tai instagramissa. En vain koe tarpeelliseksi jakaa esimerkkinä omista vanhemmistani kuvia snäppiin tai instagramiin, en kuitenkaan tuomitse henkilöitä jotka näin tekee.

Mä nautin siitä, kun pääsen esimerkiksi snäpissä juttelemaan mun seuraajien kanssa. Ja se on yksi syy, miksi en halua laittaa asetuksia sillein ettei kukaan muu kuin mun snäppikaverit voisi laittaa snäppiä. Lähiaikoina olen saanut jonkin verran viestejä siitä, kuinka en kerro kaikkea mun elämästä sosiaaliseen mediaan ja sitä kautta mun seuraajat eivät pysyisi mun elämässä perässä. Joo myönnän, ei ole tullut heti ensimmäisenä mieleen päivittää snäppiin tulevasta muutosta. Instagramissa pistin kyselyitä tulevista postauksista ja siellä kerroin että muutan viikonloppuna. Mutta muutto ei nyt ole tämän postauksen pääpointti.

Saan myös kauheasti kyselyitä mun työpaikasta, parisuhteesta, perheestä. Ja en todellakaan ymmärrä miksi. Parina kertana ei ole paniikkikohtaus ollut kaukana kun mua on yksinkertaisesti ahdistanut niin paljon, koska olen pitänyt itseäni suoraan sanottuna paskana sisällöntuottajana. Mulla on pyörinyt päässä vaan kysymys, että onko minun velvollisuus kertoa mun työpaikasta tai parisuhteesta sosiaaliseen mediaan. Tietysti voin joitain asioita kertoa esimerkiksi minun ja Matin suhteesta mutta tuntuu, että minulta vaaditaan reaaliaikaista tilannepäivitystä jokaisesta riidasta lähtien. Olen kuitenkin pikkuhiljaa alkanut julkaisemaan eri somekanavissa sellaista sisältöä millaista haluan tuottaa, välittämättä siitä kerronko tarpeeksi yksityiselämästäni vai jätänkö "tärkeän" osan kertomatta. Kukin voisi miettiä tätä asiaa näkökulmasta, jossa sinua vaadittaisiin kertoa isolle joukolle jokainen sun vähän henkilökohtaisempi asia. Kestäisikö sinulla pää ja tuntuisiko se sinusta hyvältä?

Olen saanut sellaisia kommentteja tänne blogin puolelle, joita en ole yksinkertaisesti pystynyt edes julkaisemaan. Siellä on kirjoiteltu mun perheestä ja parisuhteesta asioita, jotka eivät edes pidä paikkaansa. Tietysti voisin tehdä näistä kommenteista poliisiasian ja tulen tekemään, jos noi kommentit menee tuosta vielä pidemmälle. Tässä on yksi syy siihen, miksi en halua tuoda mun perhettä mun somekanaville. Matti näkyy yhdessä Instagram -kuvassa ja välillä joissai blogijutuissa mainitsen hänet. Muuten en puhu hänestäkään sosiaalisessa mediassa oikeastaan yhtään ja näin on kummankin kannalta parasta.

Nykypäivänä bloggaajilta ja muilta sisällöntuottajilta vaaditaan sitä, että he jakavat jokaisen asian ja muutoksen yksityiskohtia myöten blogissa tai vaikka siellä snäpissä. En pidä itseäni minään suurena ja tunnettuna bloggaajana, mutta kuitenkin tämä vaatimus alkaa kokoajan enemmän ahdistamaan. Jos esimerkiksi olen alkamassa höpöttelemään snäpin puolelle, mietin pitkään kerronko nyt tarpeeksi avaavasti asioista mutta kuitenkin "suojellen" yksityisyyttäni. Moni mun snapchat -seuraaja usein laittaa kysymyksiä heti kun olen päivittänyt mystooria. Viikolla puhuin siitä, että pitäisi jatkaa pakkailua ja siivoamista. Sain varmaan lähemmäs kymmenen kysymystä siitä, mihin muutan, miksi muutan ja olemmeko eronneet Matin kanssa. Vastasin melkein jokaiseen viestiin "Kiitos kysymyksistä. Olemme Matin kanssa yhdessä ja muutosta kyllä kuulette blogin puolella enemmän." Jonkun mielestä saatoin olla tyly, mutta jollain tavalla tuollainen tungeksiva kyseleminen on ahdistavaa.

Olisi hyvä muistaa, että kaikki sisällöntuottajat ovat tavallisia ihmisiä siinä missä muutkin ovat. Samanlainen oikeus heillä on yksityisyyteen kuin kenellä tahansa muulla ihmisellä. Osalle blogi/some/youtube on kokopäivätyö, mutta fakta on se että ei tästä hommasta nauti, jos yksityisyyttä ei kunnioiteta. Jokainen häirintä ja yksityisyyden loukkaaminen, oli se sitten ovikellon soittelua, kumppanin somekanavien spämmäämistä tai ihan mitä tahansa vastaavaa, alkaa pikkuhiljaa "syömään" fiilistä tätä hommaa kohtaan. Jatkuvasti pitää olla miettimissä, että mitä voi julkaista somekanavilla ilman, että yksityisyyttä loukataan.

Jokainen voi rauhassa miettiä sitä, tuntuisiko omasta mielestä kivalta kun ovikelloa rämpytellään jopa päivittäin. Tietysti nykypäivänä on helppo sisällöntuottajia anonyymisti arvostella ja haukkua Jodelissa. Eräs jyväskyläläinen tubettaja kun lopetti vasta tubettamisen, niin ei luoja sitä nälvimistä, haukkumista ja spekuloimista kyseistä ihmistä kohtaan. Tietysti siellä nälvitään ja haukutaan muitakin sisällöntuottajia, välillä aika raa'alla kädellä. Milloin heitetään omat "faktat" tiskiin toisen yksityiselämästä ja milloin se ihminenkin onkin ollut vanha kaveri ja silloinkin aivan järkyttävä ystävä. Mutta nostan hattua tälle kyseisellä tubettajalle siitä, että hän on antanut näiden paskojen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.


Luin erään toisen paikkakunnan Jodelia yksi ilta ja siellä oli keskustelu eräästä bloggaajakolleasta. Jokainen kommentti muutamaa kommenttia lukuunottamatta oli aivan järkyttävää luettavaa. Tietysti jokainen niistä sai mut melkein raivostumaan. Mutta siinä vaiheessa mulla loppu huumori, kun tämän bloggaajan poikaystävä perheineen oli vedetty keskusteluun mukaan. Nyt pahoittelen kielenkäyttöä, mutta kuinka helvetin tylsä elämä pitää olla, että vetää keskusteluun mukaan ns. ulkopuolisia ihmisiä tai ylipäätään jaksaa jossain Jodelissa puhua suoraan sanottuna paskaa toisista ihmisistä, joita ei todennäköisesti edes tunne. Mulla on Jodel mun puhelimessa, mutta en mä sitä kovin montaa kertaa viikossa avaa. Yleensä luen muutamien kanavien uusimmat langat ja ns. pääkanavan lankoja. Olenkohan tasan kerran kommentoinut yhtä lankaa liittyen meikkikokoelmiin. Muuten en sitä juurikaan käytä.

Toivottavasti tämä vähän pidemmäksi venynyt postaus herätti teissä jonkinlaisia ajatuksia ja haluan myös kuulla teidän kokemuksia tästä aiheesta. Jollain tavalla tämä postaus oli todella raskas kirjoittaa, mutta toisaalta todella vapaa olo tällä hetkellä. Olen tätä asiaa jonkun aikaa jo pitänyt sisällä ja miettinyt pitkään, että puhunko tästä täällä blogin puolella.

Noora

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Emmikristiinan
Emmikristiinan,
Puhut kyllä ihan asiaa! Mun mielestä jokainen saa valita mitä jakaa somessa, näyttääkö perhettään vai ei ja sitä päätöstä tulee jokaikisen kunnioittaa. Ja jos päätyy jakamaan itsestään enemmän tietoa someen niin kenelläkään ei ole mitään oikeutta tulla nälvimään ja haukkumaan, aina voi miettiä miltä itsestä jatkuva dissaaminen tuntuisi.
nouw.com/emmikristiinan
noorahakanen
noorahakanen,
Oon sun kanssa niin samaa mieltä. Itse otin linjan että perheeni ei kuulu someen koska yksinkertaisesti en halua niille mitään häiriköintiä. Mutta nykypäivänä tuntuu että muiden elämät kiinnostaa enemmän kuin oma.
nouw.com/noorahakanen
NennaKalsi
NennaKalsi,
Tietenkin jokainen saa jakaa juuri mitä haluaa ja se on just sun itsesi päätettävissä! Tosi ikävää jos ihmiset kommentoi ilkeästi ja haluaa udella liikaa, joskus kuitenkin voi olla kyse myös puhtaasta vahingosta ja ei tajua edes loukkaavan toista. Hyvä kirjoitus!
nouw.com/nennakalsi
noorahakanen
noorahakanen,
Tietysti voi olla niiku vahinko, koska kaikki sisällöntuottajat eivät kerro niitä "rajoja" somessa selkeästi. Mutta halusin nyt avata tän asian kuitenkin näin, koska tiedän sisällöntuottajia joilla on samoja ajatuksia. Kiitos!
nouw.com/noorahakanen