Kun some luo ulkonäköpaineita

Moikka!

Tänään puhutaan taas vähän vakavemmista aiheista. Tai eihän tämä välttämättä kaikkien mielestä ole mikään vakava aihe, mutta tämä aihe on kuitenkin ajankohtainen todella monen ihmisen elämässä. Tämä aihe ei koske ainoastaan yhtä kohderyhmään, vaan tämä koskettaa niin nuoria, vanhempia ihmisiä, miehiä, naisia yms.

Sosiaalinen media on suuren osan elämässä mukana. Toiset tekevät somea jopa työkseen, itselleni se on sivutyö josta saan sillointällöin pieniä lisätienestejä. Muistan kun tein ensimmäisen snäppi- ja instakäyttäjät, en todellakaan ottanut stressiä mistään feedeistä tai stoorien sisällön laadusta. Varmasti monella on ollut tämä vaihe "someurallaan", jolloin sen päivittäminen on rentoa, eikä siitä ota stressiä. Tietyllä tavalla toivoisin pystyvän päivittämään Instagramia samanlaisella rentoudella kuin silloin, mutta tästä päästäänkin menemään postauksen aiheeseen.

Sosiaalisessa mediassa on erilaisia kauneusihanteita, joista varsinkin tytöt haaveileivat. Halutaan olla mahdollisimman hoikkia, mutta kuitenkin treenatun näköisiä, haaveillaan isosta pyllystä tai tisseistä. Myös minulla on tietynlaisia kauneusihanteita, joista haaveilen. Mutta usein nämä ihanteet saavat sen epämukavan olon omassa kehossa tai saattaa tulla olo, että ei ole tarpeeksi kaunis kun ei omista pitkää tukkaa. Näitä oloja tulee myös minulle, enkä voi sanoa että harvoin. Viime syksynä kisojen jälkeen, kun paino alkoi nousta ja kunto muokkautua "löysemmäksi", koin todella usein ahdistusta omasta vartalosta, kun Instagramissa pyöri erilaisia treenivideoita. Sen lisäksi, kuten varmasti moni muukin, aloin vertaamaan omaa kroppaa muihin. Tätä oloa koen vieläkin, vaikka yritän muistaa että jokaisen kehot on erilaisia eikä niitä pitäisi verrata keskenään. Mä olen vihdoin oppinut olemaan sinut oman kroppani kanssa, ennen yritin sen peitellä mahdollisimman hyvin vaatteilla.

Aiheuttaako sosiaalinen media ulkonäköpaineita? -artikkelissa kerrottaan, että vuonna 2015 tehdyssä yhdysvaltalaistutkimuksessa on huomattu että 21% nuorista oli kokenut oman elämänsä huonommaksi, ainoastaan sen takia että he olivat seuranneet ystäviensä elämää somen kautta. Tutkimuksessa oli myös huomattu, että 39% nuorista koki paineita julkaista sisältöä, joista he saisi tykkäyksiä, kommentteja tai suosiota. Jos tällainen tutkimus toteutettaisiin nyt 2019 vuonna, tuo luku voisi olla jopa suurempi. Mä voin rehellisesti myöntää, että mä koen mun kuvista todella paljon paineita. Suurin syy siihen on se, että mietin monesti, että en ole tarpeeksi kaunis. Yksinkertaisesti sanottuna riittämättömyyden tunne.

Monesti sosiaalista mediaa päivittävät saattavat kokea pelkoa siitä, että kuvaa lähdetään jakamaan ja julkaisija joutuu kokemaan kiusaamista. Tätä mäkin pelkään todella monesti, kun jaan kuvan esimerkiksi Instagramissa. Entä jos mun vanhat kiusaajat havahtuvat ja lähtevät jakamaan mun kuvia ja kiusaaminen alkaa uudestaan? Entä jos julkaisen kuvan, jossa paljasta ihoa näkyy vähän enemmän kuin normaalisti? Tuomitaanko mut heti ylimieliseksi tai huomiohuoraksi? Määrittääkö seuraajamäärä sen, että milloin bikinikuvan jakaminen on huomiohuoraamista? Kuitenkin sosiaalinen media on täynnä erilaisia kuvia aina alusvaate- ja bikinikuviin.

Haluan vain sanoa, että jokainen ihminen on uniikki yksilö, eikä kenenkään pitäisi saada ulkonäköpaineita somesta. Jokaisessa meissä on "virheitä" mitä haluaisi muuttaa itsessään. Niin mussakin on, mutta loppujen lopuksi mä oon ylpeä mun "virheistä", niitä ei muilla ole.

Noora

Tykkää-merkinnät

Kommentit

jennamiraa
jennamiraa,
Hyvä ja pohtiva teksti Noora <3 <3
nouw.com/jennamiraa