Bloggaaminen pelkkää kulissia?

Moikka!

Haluan tänään puhua aiheesta, joka on ollut mulla ajatuksissa jo pidemmän aikaa, mutta sunnuntaina kyseinen aihe nousi vahvasti pinnalle meidän bloggaajien Whatsapp -ryhmässä. Jenna puhui myös tästä asiasta omassa snäpissään ja tiesin samantien, että haluan myös itse päästä purkaa nämä minun ajatukset tästä aiheesta. Tänään ei mennä ihan perinteisellä positiivisella asenteella, mutta kuitenkin olen nyt avaamassa aika tärkeää asiaa.

Asu: Paita: Kirpputori / Cubus Housut: Kirpputori / H&M Takki: Nelly.com Laukku: H&M Kengät: New Yorker

Olen saanut monesti kuulla, kuinka esitän blogissani ihan muuta mitä oikeasti olen. Olen kuulemma ylipirteä ja liian tsemppaava ihminen. Kuvissa yritän väkisin saada hymyn kasvoille, vaikka en voisi oikeasti olla iloinen sillä hetkellä. Olen saanut näitä viestejä ihmisiltä, jotka eivät tunne minua, maksimissaan jutellut kanssani kerran tai pari. Sen lisäksi liioittelen snäpissä sitä, kuinka paljon oikeasti teen blogin kanssa töitä viikon aikana, haluan vain kuulemma saada tämän näyttämään raskaalta hommalta. Saan kuulla sitä, kuinka kuvien ottoon menee viisi minuuttia ja postauksen tekemiseen toinen viisi minuuttinen. Sen jälkeen kaikki on valmista ja lukijat löytävät itse perille lukemaan uusimman postauksen.

Olen huomannut sen, kuinka bloggaajia ja heidän tekemisiään aliarvioidaan niin paljon. Bloggaaja yrittää aina pitää roolia päällä, ihan kuin hän ei voisi muutenkin olla iloinen persoona ja hymyillä aidosti asukuvissa. Ihminen, joka ei esimerkiksi asu tai seurustele bloggaajan kanssa ei koskaan välttämättä pääse näkemään läheltä sitä, kuinka paljon aikaa tämä homma vaatii. Postausten, asujen ja kuvauslokaatioiden suunnittelusta lähtien hommaa riittää todella paljon. Ei ne postauksen kuvat ole ottamisen jälkeen valmiita, ei lähellekään. Minä, kuten moni muukin käsittelee kuvia aina ennen julkaisua. Sen jälkeen kirjoitetaan teksti ja oikoluetaan se, toki jos teksti on jo luonnosteltu niin viimeistellään. Julkaisemisen jälkeen on vieläkin iso työ jäljellä, nimittäin postauksen mainostus.

Bloggaajien tekemisiä spekuloidaan somessa aivan älyttömästi. Varsinkin isommat blogit ja Youtube -kanavat ovat jatkuvasti spekuloinnin ja negatiivisen arvostelun kohteena. Välillä bloggaajat saavat kauheitakin viestejä somekanaviin, mutta ne ovat kirjoittajien mielestä ainoastaan rakentavaa palautetta. Itse sain viime postauksen jälkeen kauheesti viestejä siitä, että ollaan tyyliin Matin kanssa erottu kun puhuin minun kodistani. Tässä postauksessa kirjoitin juuri siitä, kuinka en halua tuoda mun suhteen tai perheen asioita millään tavalla sosiaaliseen mediaan.

Ikinä ei tiedä milloin bloggaajaa pidetään huomiohuorana, kun puhuu julkisesti masennuksestaan. Bloggaajat tai youtubettajat eivät voi sairastua masennukseen tai mihinkään muuhun sairauteen oikeasti, kaikki on pelkkää huomion hakemista. Onko kukaan, joka ajattelee näin miettinyt sitä kuinka stressaavaa blogin tai youtube -kanavan ylläpitäminen on? Varsinkin isommilla blogeilla ja miksei niillä pienemmillä, jotka haluavat tehdä töitä blogin eteen. Joudut jatkuvasti miettimään postauksen vastaanottoa ja sitä, kuinka paljon sieltä tulee paskaa niskaan. Joudut kokoajan lukemaan ja kuulemaan asioita sinusta ja sun lähipiiristä, jotka eivät todellakaan pidä paikkaansa. Pikkuhiljaa ajatukset kääntyvät negatiiviseksi ja uuden postauksen tekeminen vaatii todella paljon. Uupumuksesta loppuun palamiseen ei ole kovin pitkä matka.

Bloggaajien tyyliin kirjoittaa ja ottaa kuvat pyritään vaikuttamaan todella paljon. Lukijat saattavat haukkua tekstiä tai kuvia, mutta pitävät omia kommentteja kuitenkin vain rakentavana palautteena. Jokainen voi miettiä onko "Hyi h*lvetti, mitkä kuvat!!!" -kommentti rakentavaa palautetta vai yksinkertaisesti sanottuna bloggaajan työn ja tyylin haukkumista. Pienemmät blogit saavat kuulla usein matkivansa suurempia blogeja esimerkiksi tuotekuvien tyyleissä, ihan kuin vain yksi saisi käyttää kesällä kukkia kuvien taustalla tai talvella kynttilöitä.

Jenna sanoi minun mielestäni hyvin siinä, että ainoastaan isommat blogit pärjää. Blogimaailmassa on oikeasti ns. päättäjät, jotka päättävät siitä pystyykö sinun blogisi nousemaan pinnalle. Pienemmille blogeille ei edes anneta mahdollisuuksia yhteistöihin, ainoastaan suuret blogit ovat ansainneet niitä. Mielestäni pienistäkin blogeista pystyy saamaan kelvollisia yhteiskumppaneita, heillä luultavasti on enemmän yksittäisiä kävijöitä blogissaan suhteessa kaikkiin näyttömääriin.

Yksinkertaisesti jokainen bloggaaja on samanarvoinen, riippumatta bloginsa koosta. Jotkut tekevät tätä intohimoisesti työkseen ja osalle tämä on rakas harrastus. Bloggaajilla on myös niitä vaikeita aikoja, mutta kaikki eivät halua tuoda sitä tänne blogin puolelle. Kukapa haluaisi lukea postaus toisensa jälkeen negatiivisia tekstejä, jos on mahdollisuus saada myös positiivisia postauksia ulos. Muistakaa rakkaat lukijat myös se, että bloggaajat eivät halua avata jokaista elämäntilannettaan julkisesti. Sitä asiaa ei silloin myöskään tarvitse lähteä Jodelin kanavilla spekuloimaan. Samanlailla me bloggaajat ollaan ihmisiä siinä missä kaikki muutkin, ethän sinä kirjoita tuntemattomistakaan ihmisistä mitään aiheetonta minnekkään. Miksi tekisit sen sitten bloggaajista? Et ole mitenkään oikeutettu haukkumaan tai spekuloimaan toisen yksityiselämää sen takia, että hän ylläpitää blogia ja tuo elämää jonkin verran julkisuuteen.

Olen avannut omat mielipiteeni. Kerro kommenteissa omasi, oletko mahdollisesti samaa tai eri mieltä.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Elli,
Oon ihan täysin samaa mieltä! Mun mielestä blogimaailma on nykyään ihan liian raadollinen ja inhottaa tajuta, että on ihmisiä jotka rehellisesti vihaavat bloggaajia vain koska eivät ymmärrä blogimaailmaa. Itsekin näin pienenä bloggaajana oon kohdannut sitä, kuinka bloggaajia ja blogeja arvotetaan ihan liikaa lukujen ja muun suosion perusteella. Itse omien huomioiden perusteella uskallan sanoa, että usein pienet bloggaajat jopa toteuttavat yhteistyöt laadukkaammin kuin jotkut isot ammattibloggaajat! Toki näkyvyys on näissä eri, mutta miksi se sisällön laadukkuus ei paina mitään? Usein tässä maailmassa myös kokee tulleensa hyväksikäytetyksi ja tallotuksi, kun ihmiset pyrkivät vain tavoittelemaan omaa etuaan. Tässä blogimaailmassa on niin moni asia pielessä, ja toivon niin kovin että ne positiiviset puolet vievät loppujen lopuksi voiton! Ihanat kuvat muuten, ja tosi hyvä teksti tää<3
www.ellileppiniemi.fi
noorahakanen
noorahakanen,
Oon sun kanssa niin samaa mieltä! Pienet blogit panostavat tai ainakin vaikuttaa enemmän yhteistyöpostauksiin! Ja voi kiitos paljon❤️
nouw.com/noorahakanen
Sofia,
Oon niin samaa mieltä! Kirjotan itse blogissa enemmän ja vähemmän mun masennuksesta, mutta en muihin postauksiin halua sitä aihetta ottaa. Voi että kuinka välillä tulee kommenttia, etten voi olla masentunut, koska pystyn kirjoittamaan positiivisesti 😃 Ihan älytön oletus, että mun sairaus näkyisi 24/7 joka asiassa mitä teen 😃
valoloytyy.blogspot.fi
noorahakanen
noorahakanen,
Toi on niin totta!! En mäkää nyt tuo postauksissa julki mun masennusta koska mun elämässä on paljon muutakin!
nouw.com/noorahakanen
stepstoselflove
stepstoselflove,
Itsekin pohdiskellut näitä juttuja sen bloggaajaryhmän keskusteluiden jälkeen.. Hyvä teksti ♥
nouw.com/stepstoselflove
noorahakanen
noorahakanen,
Joo kieltämättä itelläki pyöri paljon päässä.. Ja kiitos ❤️
nouw.com/noorahakanen
Nocola,
Todella hyvä kirjoitus ja oon täysin samoilla linjoilla kanssasi. Kauniit kuvat sinusta.!!
villasyrena.blogspot.com
noorahakanen
noorahakanen,
Mukava kuulla että en ajattele yksin näin! ja kiitos ❤️
nouw.com/noorahakanen
ByNeaS
ByNeaS,
Ei voi muuta sanoa kuin: amen 🙏 täyttä asiaa tämä postaus! Ja pakko sanoa vielä, että punanen huulipuna sopii sulle aivan älyttömän hyvin!! 😍
nouw.com/byneas