7 vinkkiä aloitteleville treenaajille

Sisältää mainoslinkkejä!
Moikka!
Tänään me ollaan sellaisen postauksen parissa, josta sain toiveita useemmalta ihmiseltä. Olen oikeastaan todella innoissani tästä, mutta haluan myös sanoa sen, että en itsekkään ole mikään personal trainer tai valmentaja. Joten nämä eivät välttämättä ole juuri ne ”oikeat” vinkit, mutta nämä mä koin tärkeeksi kun aloitin treenaamisen. Eli tosiaan kerron tänään vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon treenaamista alottaessa. En ala tosiaan mitään ruokamääriä tai treeniohjelmia tässä kertomaan, vaan oleellisia käytännönvinkkejä.
Syö tarpeeksi ja terveellisesti. Tässä on treenaamisen yksi tärkeimmistä kulmakivistä. Terveellinen syöminen tarkoittaa aloittelijoilla (varsinkin nuorilla) kotiruokaa, mutta pyri silti syömään lautasmallin mukaan. Eli vihanneksia ja kasviksia annokseen mukaan! Sen lisäksi on tärkeää syödä tarpeeksi ja riittävän usein. Jos syöt aamulla seitsemän aikaa ja seuraavan kerran iltapäivällä viiden aikaan, voin kertoa että nälkä on valtava. Lihakset tarvitsevat rakennusaineita kasvaakseen, ja niitä ne saavat ruuasta.

Nuku tarpeeksi. Monella ihmisellä saattaa olla ajatus, että lihas kasvaa vaikka nukkuisikin ainoastaan 4h yöllä. VÄÄRIN. Lihaksen tarvitsee palautua edellisestä reenistä, jotta lihaskasvu olisi mahdollisimman optimaalinen. Mutta sitä kuulee myös, kuinka ihmiset skippaavat treenin vedoten seuraavaan lauseeseen ”Lihas kasvaa levossa.” Lihas tarvitsee ärsykettä ja painetta, jotta se kasvaisi. Mutta se tarvitsee myös mahdollisuuden palautumiseen. Voin ihan kokemuksesta sanoa, että aamutreenit ja muutenkin koko päivä sujuu huomattavasti kivemmin, kun yöllä on nukkunut 6-8h. Joillekkin tuo 6h riittää oikein mainiosti, mutta jotkut vaativat unta vähintään 8h.
Älä treenaa kipeänä. Pieni flunssa ei haittaa, jos pystyt tekemään muutenkin kaikki arkitoimet ihan moitteettomasti. Mutta jos sulla on kuumetta tai ärhäkämpi flussa, jää suosiolla kotia parantamaan itsesi. Kaikki ihmiset eivät tajua sitä, että kipeenä treenaaminen saattaa pitkittää tautia ja pahimmillaan sairastut jälkitautina keuhkokuumeeseen. Sen lisäksi kuumeessa treenaaminen rasittaa sydäntä huomattavasti enemmän, kuin terveenä treenaaminen.
Opettele liiketekniikka huolella. Jos esimerkiksi haluat tehdä maastavetoa, opettele se tekniikka ensin jumppakepillä tai pelkällä tangolla. Vaikka se tuntuisikin lasten leikiltä, mutta todellisuudessa tekniikkasi saattaa olla pahasti pielessä jota seuraa selkä- tai polvivamma. Kukaan tuskin haluaa polveen tekoniveltä 20 vuotiaana. Jokaisessa liikkeessä väärällä tekniikalla tehty suoritus voi aiheuttaa loukkaantumisen. Hyvänä vinkkinä kannattaa esimerkiksi Youtubesta katsoa erilaisia treenivideoita, joissa näytetään ”kädestä pitäen” liikkeen tekeminen.

Älä lisää liikaa painoja, jos et ole varma pystytkö tekemään liikkeen puhtaasti. Kun tekniikka on kunnossa, saatetaan painoa lisätä sen verran, että liike ei ole enään puhtaasti tehty. Puhtaasti tehdyt sarjat ja toistot ovat parempia lihaksen kasvua ajatellen. Jos osaa hallitusti tehdä liikkeen treenattavalle lihakselle, vaikka se ei olisi enään puhtaasti tehty, se on okei.
Isot painot – lyhyet sarjat, pienet painot – pitkät sarjat. Jos esimerkiksi teet Smit-kyykkyä kevyillä painoilla, kannattaa tehdä se pitkänä sarjana pumppaavasti. Lihas saa enemmän ärsykettä ja hyötyä, kuin jos tekisit esimerkiksi 3x8. Mutta tässäkin se riippuu ihan liikkeestä. Kannattaa silti ajatella onko järkevä tehdä lantionnostoa 130kg 8-10 kertaa vai 12-15 kertaa. Jos tekisit pitkää sarjaa tuolla painolla (joillakin ihmisillä mahdollista) liike ei välttämättä pysyisi loppuun saakka puhtaana.

Älä pelkää kysyä neuvoa. Jos olet salilla, jossa sinun lisäksesi on ainoastaan muutama ihminen, kannattaa kysyä neuvoa jos sitä tarvitset. Esimerkiksi, jos et osaa jotain laitetta käyttää, kysy apua. Mä tein itse aloitteluvaiheessa silloin sen virheen, etten kehdannut kysyä apua ja treeni saattoi jäädä kesken sen takia. Nykyään olen tietysti katsonut youtubesta erilaisia videoita ja niiden kautta oppinut laitteiden käyttöä, mutta kyllä mä silti uskallan kysyä apua. Sen lisäksi jos et ole varma miten jokin liike tehdään, pyydä kaverisi, joka ehkä osaisi neuvoa, kanssasi treenaamaan. Näin opit tekemään liikkeen mahdollisesti oikein ja opit ottamaan siitä myös kaiken irti.
Toivottavasti näistä vinkeistä oli edes jollekin hyötyä! Päädyin näihin vinkkeihin sitä kautta, kun mietin mitä olisin itse halunnut tietää kun treenaamisen aloitin. Koitan saada teille viikonloppuna kuvattua kuminauhajumpan, joten se tulee teille ensiviikolla. Mutta jos se ei onnistu, kehitän teille jotain muuta vähän spesiaalimpaa!

Treenihaalari: TÄÄLTÄ
Noora

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Sara V,
Tässä oli kyllä hyvät pointit ja allekirjoitan jokaisen 😊 Itsellänikin tuli kesällä vähän taukoa treenaamisesta, mutta nyt pitäis taas tehdä paluuta treenin pariin!

Sara V
saraoonav.blogspot.fi
Nea L.
,
Nämä vinkit ovat kyllä todella tarpeellisia. Ostin itse vähän aikaa sitten salirannekkeen ja into on kova. Mutta perusasiat on vähän hukassa. Kiitos tästä!
Anonyymi
,
Noi kuvat susta on aina kyllä upeita! Omistat todella upean vartalon! 😊 Ja luulen, että nämä vinkit tulevat todella monelle ihmiselle tarpeeseen.
Netta
,
Tykkään todella paljon tuosta sinun treenihaalarista. Eikä se välttämättä nyt liian avonainen, siihen tottuu! 😊
Nimetön
,
Nämä vinkit kyllä otin talteen itselleni. Olen kiinnostunut treenaamisesta ja sä motivoit mua todella paljon siihen. Kiitos todella paljon nyt näistä vinkeistä! 😊
Miisa
,
Voisit alkaa tekemään enemmän tälläisiä ns. vinkkipostauksia! 😊 Näistä on oikeasti todella monelle hyötyä. Voisit esimerkiksi tehdä postauksen siitä, miten saisi esimerkiksi pakaraa aktivoitua ennen treeniä 😊
Reetta
,
Olen Miisan kanssa samaa mieltä! Sen lisäksi olisi kiva jos tekisit erilaisia treenejä tänne blogiin, vaikka videomuodossa. Ei välttämättä tarvitsisi neuvoa liikkeitä, vaan näkisimme vähän miten sä treenaat 😊 Veikkaan että todella montaa kiinnostaa se! 😊
Toni
,
Mikä vika on 3x8 toistoissa?
nooraemilia,
Siiis en sanonut että siinä olisi vikaa. Koen vaan järkevämmäksi itse tehä 3x8 toistoja sit isommalla painolla
nooraemiliablog.wordpress.com
JennyJanette,
Kivoja vinkkejä, täytyy pistää korvan taa! 😊
jennyjanette.blogspot.fi